lørdag 28. mars 2009

Hvorfor menn er så utrolig mye bedre enn kvinner til å orientere.

Som alle vet er det vesentlig forskjell på nivået i dame- og herreklassen. Som dame kan du løpe så sakte du bare vil sålenge du finner postene. Det bringer deg høyt opp på listene. En god herreløper må imidlertid løpe veldig fort samtidig som han orienterer bedre enn alle dameløpere tilsammen. Forklaringen ligger dypt plantet i forskjellen mellom kjønnene.

En kvinnes hode er organisert som et skap. Hver gang man åpen døren dukker det opp et utall av tanker og innskudd. Riktignok gjør det kvinnen god til å drive med flere ting samtidig, men det blir nærmest umulig å konsentrere seg om en enkelt-ting som for eksempel kartlesing. Dette er også grunnen til at det ikke er vanlig å finne kvinner som vet hvem som ble svensk mester i nattorientering i 1979, hvem som ble olympisk mester i aking i 1994, hvem som eide slottstomta i Versailles før det franske kongehuset eller hva hovedstaden i Burkina Faso heter. Kvinnens hjernestruktur åpner ikke for perfeksjonisme.

Mannens hode er organisert som en kommode. I hver skuff ligger det enten ingenting, én ting eller maksimalt to ting. Vi kan bare ha en skuff åpen til en hver tid, noe som gjør at vi kan bli veldig gode og nærmest fullkomne i én ting dersom vi vet hvilken skuff det ligger i. Dessverre fører det store antallet tomme skuffer til enkelte konflikter på hjemmebane. Det kan for eksempel være konfliksskapende dersom vi helt tilfeldig åpner en tom skuff samtidig som kvinnen har åpnet begge skapdørene på vidt gap og rydder, tørker støv, vasker klær, vasker gulv, rister tepper og lager mat samtidig.

2 kommentarer:

* sa...

Der fikk du satt skapet på plass!

Panserpike sa...

Lars Lönnqvist...ble svensk mester i natt-o 1979. Så!