søndag 2. november 2008

Hvor går veien videre?

Den 51.utgaven av Kadaver'n er vel gjennomført. En stor takk til Katrine og Heidi for fine løyper og et bra arrangement!

Tittelen på dette innlegget er "Hvor går veien videre?" Litt mer presist skal det dreie seg om framtida til UMBI Orientering. Orientering har en lang tradisjon i NLHI (nå UMBI), Kadaverløpet er et godt eksempel på dette. Jeg vet at de siste årene har det vært problemer med å finne folk til å være løypeleggere og løpsleder, likefullt er det en selvfølge at Kadaver'n skal arrangeres. Det begynner å bli tynt med o-løpere i UMBI. Er Ås moden for en nytenkning og omorganisering av o-idretten? Hvordan kan vi lokke Orienteringsløpere til Ås? Hvorfor velger 90% av alle o-løpere Trondheim som studiested?

Hva er bra med Ås? Det er masse bra med Ås. Det ligger et universitet her. Uten UMB hadde vel Ås vært omtrent som en middels Nord-norsk kommune. På UMB kan du studere omtrent hva som helst, og det som jeg synes er fint med UMB er den friheten du har i studiene. Du er ikke nødt til å forholde deg til obligatoriske ting i hytt og pine. Det gir deg større muligheter til å strukturere hverdagen din sånn som du vil og slik det passer seg for en satsende o-løperstudent.

Beliggenheten er utmerket! Det finnes knapt snø her vinterstid, noe som gjør at det er fint å løpe i skogen hele året. Det er kort avstand til gode treningsmuligheter i både Østfold og enda nærmere Oslo. Innenfor en radius på en time kjøring kan du få alt fra kontinenalt preget terreng ved Gardermoen til kupert og utfordrende Østmarkaterreng. Kort reisetid til vårløpene i en travel eksamensperiode er også gunstig.

Treningsmiljøet er bra og fellestreningene er varierte. Alt fra styrketrening på mandager til intervaller med fridretsgruppa på onsdager. På vinteren har vi Ås by nigth and fog, en av landets beste nattcuper som prioriteres høyt av landslagsløpere. Det bidrar til at det er full trøkk over nattreningene hele vinteren igjennom.

Det finnes mange ressurspersoner i Åsområdet virkelig skjønner seg på trening og tilhørende teknologi som har med Orientering å gjøre. I går var det full gjennomgang av løyper fra Kadaver'n med GPS, puls og alt som gjør at en o-løper får våte drømmer i flere uker etterpå. Dette er nyttige verktøy på analysefronten for en satsende o-løper.

Så hva da med framtida? Klarer man å utnytte dette ser det jo lyst ut! Jeg tror at det trengs en omstrukturering av UMBI Orientering, Ås IL orientering og Ås-UMB orientering. Vi må trekke mer i samme retning slik at vi kan utnytte potensialet maksimalt. Slik at Kadaver'n også kan arrangeres i 50 år til, og det trengs noen til å arrangere.

Ingen kommentarer: