torsdag 9. oktober 2008

Château Hellekroken

Vinhuset i Hellekroken lanserer i dag 2008-årgangen av vår velrenommerte rød- og hvitvin i Vonvollærskævven. 2007-årgangen ble av kjennere karakterisert som en av de bedre årgangene, og det knyttes derfor store forventninger til årets vinproduksjon. Vi gir her et eksklusivt innblikk i den omfattende framstillingsprosessen.

Når eksperter lister opp de mest kjente vindistriktene, så er det få som vil inkludere Follo. Det har sin naturlige forklaring i at en drueplante krever mye varme og en lang vekstsesong, noe den ikke får i vårt kjølige distrikt. Derfor må vi gjennom en mer omfattende prosess for å framstille vinen. Gode råvarer er 1. prioritet i vår produksjon og i år måtte vi ut av landet for å få tak i råvarene vi ønsket. På Svinesund fant vi vinsatsen fra Kiviks Musteri i Varberg. Det er den som ”lämpar sig bäst för vintillverkning” i følge emballasjen. Jeg siterer videre: "Vi smaker oss fram och vi ger oss inte förran vi har hittet de allra bästa sorterna till våra vinsatser. Nu följer ditt arbete!"

Her er et utvalg av råvarene som skal bli til 50 liter vin:


Produksjonen er i gang. Vann blir til vin:


Efter vinberedningen, som tar ca 3 veckor, bör du fylla vinet på flaskor. Anvend helst naturkork till förslutningen, så att vinet kan ta upp syre och mogna fram på rätt sätt”.
Vi nøyer oss med plastdunker for å videreforedle den karakteristiske plastsmaken. Heverten gjør i hvert fall at vi unngår det meste bunnavfallet og restgjær.


För att ge vinet den rätta mjukheten och fylligheten rekommenderar vi 2-3 månaders lagring.”
Våre kanner var ferdigtappet på mandag, noe som gir oss tre dagers lagringstid. Det bør holde. Det var kortere tid i fjor …


Å servere vinen i glass med riktig form er viktig. Det finnes mange fasonger å velge i, de fleste er spesielt laget for å fremheve vinens smak. Von Vollærvin serveres etter tradisjonen i hvite plastkrus. Dette for å bevare plastsmaken som har vært til stede gjennom alle ledd i prosessen.

Ingen kommentarer: