tirsdag 30. september 2008

Navnet skjemmer noen

For fem år siden fikk Prinsesse Märtha og Ari Behn en del oppmerksomhet etter å ha kommet opp med navnet Maud Angelica på deres førstefødte. To år senere kom oppfølgeren, Leah Isadora, bl.a. oppkalt etter Prinsesse Leia fra Star Wars. Og i går klemte altså Märtha ut nok ei jente, som mottok det svensk-arabisk-klingende navnet Emma Tallulah. Et navnevalg som trolig har sitt utspring i en kveld der Märtha oppnådde englekontakt og fikk tildelt navnet gjennom åndelig veiledning. Flere morsomme kjendisbarnnavn kan du lese her.

O-sporten har som kjent en del å gå på når det gjelder glamfaktor, men det er da noe gull blant all gråsteinen. Som o-nerder flest har jeg nærlest mang en start- og resultatliste i årenes løp, og jeg har også bitt meg merke i et og annet oppsiktsvekkende navn.

La oss starte med f.eks. dette løpet i Tyskland, hvor man i hvert fall finner tre artige navn:
Det vulgære: Karl Assmann, SV Turbine Neubrandenburg (H21AK). Det forførerske: Valerio Casanova, OLG Regensburg (H40).
Og det lite lystige: Günter Kreft, OLF Mainz (H60). Her kan dog fornavnet veie litt opp for det syke etternavnet (hvis du har sett noen tyske filmer skjønner du nok hva jeg mener).
Dessuten har vi jo klassikeren fra KTV Altdorf i nabolandet Sveits, Adolf Kempf (H80). Som deler fornavnet med det tidligere omtalte nabolandets mest berømte mann og etternavnet ligner kraftig på andre ord i tittelen på hans litterære hovedverk. I et annet naboland, Danmark, har man f.eks. Ole Galle fra Holbæk OK i H50 og Lone Gamble, Farum OK (D45),
en løper som nok tar en del risiko i løypa, om hun lever opp til navnet sitt.

Det er jo alltid kult når kjendiser løper orientering. Dessverre omfatter det hovedsaklig e-kjendiser som Pål Gunnar Mikkelsplass eller Kristen Skjeldal. Så det er ikke rart Geir N i OPN mener han har gjort sitt livs scoop når han tror den kjente Hollywood-skuespilleren Mads Mikkelsen har deltatt i Jættemilen. I samme kategori har vi Tyrving ILs Kjell Røkke som nesten ukentlig er å finne på resultatlister i H60 (finansmannen derimot måtte ha konkurrert i H50).

Også noen gode løpere har artige navn som f.eks. Holger Hott. Andre er Dmitri Tsvetkov[svett]/Sergej Detkov[death] fra Russland og Manuel Negrello, Italia.
Fra Latvia kommer mannen med det dødelige etternavnet: Martins Sars. For ikke å glemme den lovende italieneren med det noe pubertale etternavnet Jonas Rass. Rass ble for øvrig nr. 9 på mellomdistansen i JWOC i Australia.

Så er det et par kvinnelige x-stjerner som har giftet seg til noe mer anonyme etternavn. I første rekke Anu Annus fra Estland, som i dag går under navnet Anu Åkerman. Også Simone Luder var kjapt ute med giftemål og navneskifte etter at hun begynte å lære seg svensk.

Dette innlegget startet tross alt med valget av fornavn og vi må vel til Finland for å finne foreldrene som har vært mest dedikerte til o-sporten. Jeg tenker på årets SM-mellom-vinner i D18, Venla Niemi fra TP. Har de en gutt skal du ikke se bort i fra at han heter Jukola Niemi.

Bruno Nazário virker ved første øyekast å være et uskyldig navn for en portugiser som ble nr. 143 i World Cup-sammendraget i 2000, men slenger man på litt farge blir det mer selvmotsigende: Bruno Nazário.

Så har vi Slobodan Radovanović som representerte Serbia og Montenegro i Västerås-VM (2004). Han kom til verden lykkelig uvitende om at navnekombinasjonen ville gi hele verdens befolkning assosiasjoner til nasjonenes mest omtalte krigsforbrytere: Slobodan Milošević og Radovan Karadžić.

Hederlig omtale også til: Harri Romppanen (FI), Alice Butt (GB) og Leif Bader (DE).

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe, artig lesing! Impontert over den grundige researchen som er foretatt! Hilsen en med initialene SS, som også kan vekke assoiasjoner mot 1940-tallet..

Anonym sa...

Knallbra! Men foreldrene til Venla Niemi må være unnsyldt...Venla er et veldig populært jentenavn i Finland, og stammer selvfølgelig fra den kjente romanen om de sju brødrene Jukola (som altså er et etternavn) av Aleksis Kivi. Populære er også navna til de nevnte sju: Juhani, Eero, Tuomas, Lauri, Timo, Simeon og Aapo. Sjøl har jeg Kukka-Marja (Blomster-Marja) som favorittjentenavn...jada, hun løp årets SM i D21!

Anonym sa...

Jonas Rass er foroevrig en svaert hyggelig kar, Simen. Det var han italieneren vi snakket tysk med paa Gosippet i fjor hoest.
Nevnes maa ogsaa estlenderen Kalle Pikk.

Anonym sa...

Håvard Gatevold, Porsgrunn OL, H16

off. supplement sa...

Til tross for at både Thierry og Merz løper sisteetappe på morgendagens NOC-stafett, så er det nok Østerrikes avslutter de fleste bør frykte: Tobias Killmann.