torsdag 20. desember 2007

I fokus: O-teknikk.

O-teknikk er et sentralt begrep for en o-løper. Jo bedre man behersker orienteringen, dess større er muligheten for å komme høyere opp på resultatlista. Diskusjonene har vært mange opp gjennom historien da den jevne o-løper har kommet i mål etter et løp. Lønte det seg å løpe rett på på langstrekket eller var venstreveivalget raskest?

Thierry Gueorgiou regnes som verdens beste o-teknikker. Han har lansert "The full speed -no mistake konseptet. Vel og bra mener nå jeg. Men er det franskmannen den vi kan lære mest av når det gjelder dette fagfeltet? Kanskje, men det er en mann jeg tror vi kan lære mer av.

Hans navn er kanskje ikke det mest kjente innenfor o-verdenen, men er nok mer kjent enn alle o-løpere til sammen.

Han heter Albert Einstein. I 1912 publiserte han to artikler om gravitasjon. I disse artiklene var det siste gang han brukte den euklidske oppfatningen av geometrien. I hovedsak dreier dette seg om at den korteste avstanden mellom to punkter er ei rett linje. Ikke et helt ukjent prinsipp mange orienteringsløpere også lever etter. Men i 1912 begynte Einstein å tenke på muligheten for at rommet er krumt. Et eksempel på et slik to-dimensjonalt krumt rom er overflata på ei kule, og i et slikt rom vil den korteste strekningen mellom to punkter gå langs en krum bane. ta for eksempel et fly på vei fra Oslo til New York. Det flyr som regel over Island og Grønnland.

Så hvilke følger kan dette få for din o-teknikk? Dersom du har et strekk som går øst-vest vil det være opplagt at det korteste veivalget er høyreveivalget! Tilsvarende vil et vest-øst strekk lønne seg å dra venstre. Alt dette på grunn av at jorda er rund! På grunn av symmetri vil det være det samme hva du velger på et nord-sør strekk. Forskjeller vil det selvsagt også bli alt etter som hvor du befinner deg på jorda. Men det vil i alle fall være noe å tenke på fram mot NM-uka i Tromsø neste år.
Takket være Albert Einstein og hans relativitetsteori!

3 kommentarer:

Anonym sa...

aiaiai, ute å ruller litt unge sørensen

Anonym sa...

Oioi, dette var nytt. Får tipse franskmannen om dette. Men er redd strekka er for korte til at det blir mye å tjene på dette. Men tanken er fantastisk. Kanskje en lut tankegang på NM-ultra eller no..

Anonym sa...

var nok simen som skrev dette. han hadde med seg en bok hjem i jula som het Naturens Kode. regner med at han har snappet om noe derfra om strengteoriens 9-dimensjonale rom osv. dont blame it on me.