fredag 11. juli 2008

mmmm, Bjønnås....Dette er nok en etterlengtet artikkel for de fleste av oss, man blir jo het i toppen bare av å høre "Bjønnås"...
Innenfor de røde sirklene markerer et av norges fineste terreng.

----------------------------------------------------------------------------------------

Bjønnåsen

Sommerferien er kommet for å bli, ihvertfall en liten stund. Mange drar langt for å feriere, andre holder seg hjemme. For de som ikke ønsker å dra så langt er Bjønnåsen en perle av en fottur.

De færreste har kanskje vært eller hørt om Bjønnåsen. Den ligger på veien inn til Børtevannet, ved skytebanen som blir passert. Parkeringen til Bjønnåsen er også på andre siden av veien i forhold til skytebanen. Fra parkeringen går den en blåmerket sti opp til batteriet på toppen av åsen. Ønsker du en litt slakkere vei opp til toppen bør du ta den litt større stien som starter på nordsiden av åsen ved gården Spydevold. De forskjellige stialternativene står opplyst på et skilt like ved parkeringen. Der står også de resterende blåmerkede stiene i terrenget rundt åsen. Vel oppe på toppen blir du møtt av et batteri bygget for å forsvare Norge ved Glommalinjen i en eventuell konflikt med Sverige i 1905, her står også et skilt for flere opplysninger. Dette batteriet er et fint utgangspunkt for utfluktene videre utover i terrenget rundt Bjønnåsen.

Terrenget rundt Bjønnåsen egner seg fint for dagsturer. Det er noen områder preget av ny og eldre hogst, men mesteparten av terrenget består faktisk av uberørt natur. Store lange slakke åser med furuskog og lyng preger terrenget, for det meste ingen menneskelig inngripen. Når du vandrer kan du se langt av gårde, helt åpen furuskog, et virkelig vakkert syn. Det man bør er å oppsøke de større kollepartiene, nede i søkkene kan skogen bli tettere og myrlendt. Men det som er litt synd er at det er forholdsvis lite stier i de beste delene av terrenget, det kommer av liten utfart av friluftsmennesker og lite skogdrift. Men dette skal inne hindre folket i å finne fram, Sarpsborg O-lag innehar et meget godt orienteringskart over hele terrenget. Det er litt gammelt, men likevel i en meget god kvalitet, med unntak av de nye hogstfeltene. For å kjøpe kart, kontakt SOL per telefon, eller kom en av søndagene det er vaffelsalg.
Så det gjelder å være tidlig ute for å oppleve denne perlen. Overnatting ute i en slik skog er også fint.
Dette skulle egentlig blitt et avisinnlegg, men hadde ingen scænner til kartet og syns det ble for simpelt å ta bilde av kartet og sende det inn, så det ble med et blogginnlegg....

3 kommentarer:

Anonym sa...

Skjønner at jeg snart må ta turen en søndag det er vaffelsalg.

Kan du ikke bare levere kartet til avisredaksjonen? Så kan de skanne kartet.

Anonym sa...

kan terrenget brukes til løprturer også? eller er det bare vandring og turgåing som gjelder på bjønnåsen?

Og, siden terrenget er så fint, hvorfor er det ikke et nytt kartover området? og burde ikke solrenningen gå der snart?

Anonym sa...

Lurer på om det kommer til å bli arrangert et større løp der i framtida, men er usikker, bare hørt rykter...
Tja, nei, syns det er bedre at denne bloggen ble første medie som fikk denne artikkelen...