onsdag 18. juni 2008

Severdighet


Sarpsborg skal jo som kjent satse på turisme utover. Det kan jo vise seg å bli ganske enkelt egentlig. Sarpsborg «største», eller kanskje minste attraksjon er og blir Tuneflua.
Dere har kanskje ikke sett den eller hørt om den, men sikkert til de grader merket den om dere har vært i Sarp i junimåned. Denne lille kreaturen av knott er nok noe av det jævligste vi har i Norge. Jeg var i dag å trente i Agnalt, i Trøsken, nord for Sarpsborg som ligger ved E6. Det var så tett med tuneflue i skauen at man måtte pusten med nesa og med munnen lukka, hvis ikke tror jeg alle og enhver hadde fått en særdeles traumatisk opplevelse. I verste fall angst for noen gang å sette sitt ben i en skog igjen. Selv de lokale innfødte mente at det i dag var litt på kanten. De som hadde bodd der oppe en stund mente at det var mye verre før og henviste til nærmest svarte dotter i lufta med tuneflue.
Da er det ikke rart at det i 1702 gikk et rimelig stor jordras som dro med seg hele gamle Borg og kongsgården til Olav Haraldsson, bedre kjent som Olav den Hellige. Ja, han var faktisk den første sarpingen da han i 1016 grunnla byen! Men i 1702 gikk det skikkelig dritt altså, eller var det kanskje en gledens dag? Hvis Tuneflua bare ble verre jo lenger tilbake vi går, så må den jo på 1700-tallet virkelig har vært et helvete av rang. De gamle sarpingene ble vel så lei at de utløste et jordskred og fikk fjerna byen fra kartet en gang for alle! Folka dro da litt lenger sør langs Glomma for å unngå knotten og kom til Fredrikstad. Fredrikstad ble igjen grunnlagt på grunn av at Sarpsborg brant ned til grunn i 1567, ja de er også egentlig sarpinger. For de kunne jo ikke dra i fra de vakre omgivelsene i datidens Smaalenene, nåtidens Østfold.

Men altså til moralen, vil dere oppleve Tuneflua på nært hold, må dere dra til Sarpsborg nå. Den har nok ikke begynt å bite så veldig ennå, jeg satt rolig i dag på en stol og de drev bare å kravla rundt på meg, riktig å hyggelig selskap faktisk. Og vil du virkelig fordype deg i Tuneflua så bør du besøke Ågårselva, en bielv til Glomma. Det er her alle egga klekkes. Og var det mye flue i skauen, så er det sikkert enda flere her.

Ingen kommentarer: