I lengre tid har jeg tenkt på dette med lysstyrke i nattorientering. Etter å ha diskutert dette med Ivar på vei hjem fra årets Tio-Mila kom ideen, eller behovet for å si ifra om hva som kan være med på å utvikle nattorientering videre. Er løsningen nødvendigvis en god lampe?
De siste to åra har det skjedd en revolusjon innenfor hodelyktindustrien. Eier du en 20 watts halogenlampe og bruker denne når du er ute og løper har du tapt på forhånd. Nå er det diode som gjelder. Helst så mange som mulig.
Wilma er en av damene på markedet som skal gi deg en lysstyrke på 830 lumen. For å sette dette i en målestokk er det omtrent dobbelt så sterkt som en halogen glødelampe. Om du har sansen for dyre damer investerer du selvfølgelig i en Betty. Betty er så intens blendende og vakker at hun gir deg 1400 lumen! Ikke nok med det; nå får man en Mila Nova med ufattelige 2000 lumen! Her kan man se et tydelig utviklingstegn. Etter hvert som tiden går vil lampene bare lyse sterkere og sterkere, se figur 1. Hvor skal dette ende?
Et gammelt ordtak sier at ”sky is the limit”. Så i vårt tilfelle vil det si at sola er grensen. Ingenting kan lyse sterkere enn den. Sola vår utstråler en effekt på 1366 watt pr. kvadratmeter, noe som tilsvarer 102 450 lumens pr kvadratmeter. Å konstruere en slik lampe vil være umulig, derfor må vi tenke i andre baner for at vi skal få best mulig lysforhold i nattorientering.
En mulighet er å stoppe opp jordrotasjonen, slik at vi alltid har sollys. Da vil vi få gode lysforhold til å bedrive nattorientering. Vi må imidlertid være oppmerksomme på at dette kan gi alvorlige konsekvenser for den delen av jorda som skulle være så uheldig å havne på feil side, slik at man lever i et konstant mørke. Her vil det bli svært kaldt og kort sagt uegnet til orientering. Klimakonsekvensene av nattorientering vil etter all sannsynlighet overskride dagens klimakrise mange ganger. Det er neppe verdt det for å få gode forhold til å bedrive en såpass liten sport som nattorientering.
Etter å ha utelukket dette alternativet står vi i realiteten igjen med to alternativer. Det ene er å innføre en max grense på hvor mye lumens det er lov å løpe med. Det andre er å legge ned nattorientering som en gren i orientering. Da må man huske på at Tio-Mila neppe er det samme med 10 etapper om dagen.
Nattorientering har jo tross alt sin sjarm, men har den det for en hver pris? Er det egentlig noen vits i å elske Betty og hennes blendende sjarme?