søndag 15. august 2010

Veien videre

VM i Trondheim er over! Det ble en gedigen folkefest og sportslig suksess. Til og med værgudene holdt sin beskyttende hånd over Trønderlag denne august-uka. Det sier jo sitt. Derfor er det bare å gratulere Norsk Orientering med et godt gjennomført verdensmesterskap.

Etter å ha nirunka på WOC 2010 i snart 4 år er det på tide å tenke framover. Hvordan skal orienteringsidretten se ut i framtida? For mange var det nok et klimaks at det ble banka igjennom fellesstart under IOF sitt kongressmøte. For oss som fulgte langdistansen og mellomdistansen på NRK-TV og live på WOC sine hjemmesider opplevde nok de største høydepunktene da det ble dobbelt norsk på langdistansen og gull på mellomdistansen. Øvelser, som etter min mening var meget god underoldning slik det ble framlagt i sitt eksisterende format. Med fare for å virke bakstreversk tror jeg ikke en fellestart vil gjøre det mer publikumsvenlig. Det er en sterk undervurdering, på grensa til latterliggjøring, av publikum om at det til enhver tid skal være førstemann i mål som vinner, fordi det er det vi skjønner. Jeg har aldri sett så mye kjentfolk på TV noen gang som under VM i Orientering.

På en langtur dagen før en massemønstringsstafett i mai, ville en av NABs deltakere på denne langturen spare seg litt til dagen etter. Det var da en levende legende i norsk orientering kom med de berømte ordene: "Du skal jo løpe med unger og kjærringer! Det er ikke noe å spare se til!" I framtida er menn kanskje nødt til å løpe på samme lag i et VM med kjærringer fordi en tror det skaper bedre underholdning i TV-ruta.

Videreutvikle dagens teknologi, gjør sendingene enda bedre og orientering har potensiale til å bli velså underholdene TV-idrett som skiorientering, vi trenger ikke kopiere skiorientering på alle punkter for å få det til.

Kanskje det er noen som våkner litt utpå vårparten i 2011, etter at den verste hodepina fra VM-bakgrusen har gitt seg, og innser at de gjorde noe de angrer på i "fylla".

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg antar at du her mener skiskyting selv om du to (2)ganger skriver skiorientering?! Skiorientering (ski-O) er jo overhodet ingen TV-idrett.
Ex. NLH-er

Forfatter sa...

Ja, det var en pinlig feil! Mente selvsagt skiskyting:-) Ski-null burde ikke eksistert i det hele tatt;-)

ArveO sa...

Enig. Fellesstart i VM vil nok ikke bli særlig mer publikumsvennlig. Det som er publikumsvennlig er GPS tracking og TV bilder fra skogen, og mellomtider som stopper når de skal. Med en oppdatert speaker og mulighet for å kjøre tracking av spesielle hendelsr i reprise, er det svært interessant. Også for ikke-o-løpere. Jeg håper også det kan bli slutt på arenarundinger og små tullesløyfer. Det er helt unødvendig. I allefall når det er så uinteressant terreng som på mellomdistansen og stafetten. Minst en av de distansene burde gått et annet sted enn i Granåsen.

Løypekontrollør sa...

Amen!